Alapvetések a leendő elsős szülőknek

Kedves Szülők!

 

Engedjék meg, hogy néhány olyan tanáccsal, tapasztalattal szolgáljunk, amire érdemes figyelmet fordítaniuk, hogy gyermekük kiegyensúlyozott, boldog, sikeres iskolás legyen.

 

-          A nevelés a család feladata! Az alapokat a család rakja le, mi arra tudunk építkezni. Ha a háznak nincs alapja, vagy rossz az alapja, arra nem lehet falat húzni. Mi folytatjuk, kiegészítjük az otthoni nevelést, de a családot pótolni nem tudjuk.

-          A példamutatásnak nagyon nagy a szerepe, ám talán ennél is fontosabb, hogy bízzanak a gyermekükben. Amit tanítottak nekik, az a megfelelő időben beérik. Ezt nem „prédikációkkal” érjük el, hanem sok-sok beszélgetéssel.

-          A jól nevelt gyermek nem idomított, hanem szeretetteljes családban él, ott követi a viselkedési mintákat, az alkalmazkodást is.

-          Szeretni tanítsák gyermekeiket ebben a nehéz világban, ahol minden az anyagiakról szól! A legnagyobb ajándék az együtt töltött idő legyen! Nem a legdivatosabb ruháira, játékaira, a legmodernebb mobiltelefonjára stb. fog emlékezni, hanem a közös élményekre.

-          A gyerek mindig érezze, hogy a család mellette áll, a helytelen cselekedetet ítéljük el. Nyújtson a család érzelmi biztonságot! Az érzelmileg kiéhezett gyerek csábítható, könnyen keveredik rossz társaságba.

-          Ne rombolják le egymás tekintélyét az elvált szülők, mert ennek eredményeként se apja, se anyja nem lesz a gyermeknek, akit tisztelni tudna, melynek következtében bizonytalanul áll majd később is a világban. Ha nem tiszteli a szüleit, a pedagógusokat sem fogja. Ennek hiányában az oktató-nevelő munkánk sem lehet eredményes.

-           Már ebben a korban kell megtanulniuk a precíz, gondos munkát, rendszeretetet. A kontár munka itt alapozódik meg. Mindegy, hogy milyen munkát választ majd később, de abban a legjobb legyen.

-          A házimunkát végző gyerekek általában jobb tanulók társaiknál. Legyen a gyereknek saját feladata, felelőssége, önállóságra neveljük őket!

-          Mutassanak példát, tapasztaltassák meg, hogy ha valamit el akarunk érni, azért tennünk is kell!

-          Ajánljuk a szerető szigort! Gyermekeink az engedékenységet nem sokra becsülik. A gyermekek a kiszámítható környezetben érzik biztonságban magukat.

-          Amelyik gyermek nem alussza ki magát, az nem tud figyelni a tanórákon, tehetsége nem fejleszthető.

-          A tehetséges gyermeknek is jár a gyerekkor, ne terheljük túl  különórákkal! Könnyen „befullad”, nem tudja később a megfelelő időben kibontakoztatni tehetségét. Ne akarják a saját álmaikat megvalósíttatni velük!

 

„A gyerek a világra nyitott lény, kész a befogadásra, jóra jóval válaszol, simogatásra simogatással, jókedvre jókedvvel, tevékenységre tevékenységgel.”

 

 

Sajgóné Szuszán Zsuzsanna tanítónő

és az Iskolavezetés

 

Linkek
Fontos időpontok
 
Esemény
Időpont
A Magyar Kultúra Napja - megemlékezés
2021. január 22.
Az I.félév utolsó napja
2021. január 22.
Középiskolai írásbeli felvételi vizsga
2021. január 23.
Félévi értesítők kiosztása
2021. január 29.
7 szokás - Sikereink ünneplése
2021. január 29.
Félévi értekezlet
2021. február 2.
Kommunista és egyéb diktatúra áldozatai-megemlékezés
2021. február 25.
Nyílt napok a leendő elsősök szüleinek
2021. március 8-9.
1848-as szabadságharc - ünnepély
2021. március 12.
Pályaorientációs nap
2021. március 31.
Tavaszi szünet
2021. április 1-6.
A Holokauszt áldozatai - megemlékezés
2021. április 16.
Idegennyelvi mérés
2021. május 19.
OKM/ Állatkert
2021. május 26.
Kesjár-nap/DÖK-nap
2021. május 28.
Nemzeti Összetartozás napja-megemlékezés
2021. június 2.
Tanulmányi kirándulás
2021. június 3-4.
Ballagás
2021. június 11.
Tanévzáró
2021. június 15.
 

 

Iskolánk elérhetőségei

Kesjár Csaba Általános Iskola

2040 Budaörs, Őszibarack utca 29.
 
Titkárság Tel.:06-23-415-607
Tanári: 06-23-415-551
OM szám: 037740
 
e-mail: kesjarcs @kesjarcs.edu.hu
web: www.kesjarcs.edu.hu
 
        
Üzenetküldés