A hónap tehetsége: Rátkai Luca

 

 

Rátkai Luca 14 éve kezdett el megismerkedni a fotózással a Kesjár Csaba Általános Iskolában működő Pillantás Fotókör tagjaként.

Édesapja holland szobrászművész, édesanyja biológia-földrajz szakos nyugdíjas tanár és emellett a Pillantás Fotókör vezetője is.

“Szüleim a művészetek iránti szeretetet már kisgyermek koromban felkeltették bennem.

A fotózás számtalan élményt nyújtott nekem. A MAFOSZ tagszervezeteként társaimmal együtt háromszor vettem részt a Balatonalmádi Ifjúsági Fotóstáborban.

Büszke vagyok az egyéni országos és nemzetközi eredményeimre, amelyekből néhány jelentősebbet megemlítenék:

– Rainbow Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Képzőművészeti Verseny Fődíja (56 ország )

– Európai Mobilitási Hét fotópályázatának középiskolás és később egyetemi kategóriás Fődíja

– FIAP Ifjúsági Fotóbiennálé, Szlovénia FIAP kékszalag minősítés

– Békéscsabai Digiporáma Fesztivál Különdíj, A Censure című alkotásomat a Mustra hét megnyitóján a Puskin moziban vetítették

– CinePécs Fesztiválon a Szellemkép című kisfilmem vetítésre került dokumentum kategóriában 3 döntős között

– Fotóimat kiállították a FIAP Világtalálkozón Kínában, Luxembourgban és a környező országokban.

 

A most kiállított fotóim egy része díjazott alkotás, több pedig második otthonom, Amszterdam turisták által kevésbé ismert oldalát mutatja be.

Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy két fotóm is bekerült a Nemzet Naptára kiadványba és a díjátadón személyesen találkozhattam a zsűri elnökével, Zsigmond Vilmos Oscar díjas operatőrrel.

Mára a fotókörben megváltozott a szerepem. Nagy örömet okoz nekem, hogy édesanyám mellett asszisztensként foglalkozhatok a gyerekekkel, segíthetek nekik a fotók utómunkálataiban, bevezethetem őket a labortechnikákba. Részt veszek a kiállítások rendezésében, az anyag elkészítésében. A fotókör plakátjait és meghívóit én tervezem. Jelenleg már a nyomdai munkálatoknál tart egy verseskötet, amelynek az illusztrációit a fotókör tagjai készítették és a címlapot én terveztem.

Érdekes számomra, hogy azok a gyerekek, akiket megérint a fotózás nyitottabbá válnak a világra, így majdnem ugyanazzal a csapattal (középiskolásokkal is) évek óta Katasztrófavédelmi versenyeken veszünk részt jó eredményekkel (Pest megyei első hely), amelyekre a szintén iskolánkban működő és általunk vezetett Katasztrófavédelmi szakkörön készítjük fel őket.

A fotózás egészen új látásmódot adott nekem és bár nagyon büszke vagyok az eredményeimre, nem választottam hivatásomnak – jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Japanológia Ma szakán japán műfordítónak készülök – mégis egész életemre elköteleztem magam e művészeti ág mellett.”

 

Rátkai Luca fotókiállításának megnyitója 2016. szeptember 7-én 17 órakor lesz a Városi Ifjúsági Klubban. A képek egy hónapon keresztül lesznek megtekinthetőek. A megnyitón fellép Farkas Gergely.

2016_idesuss (8)

Farkas Gergely

 

ratkai_luca_kiallitas

 

(Budaörsi Infó)

Beszámolóink
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Linkek
Fontos időpontok
 
Esemény
Időpont
Ballagás
2021. június 11.
Tanévzáró
2021. június 15.
 

 

Iskolánk elérhetőségei

Kesjár Csaba Általános Iskola

2040 Budaörs, Őszibarack utca 29.
 
Titkárság Tel.:06-23-415-607
Tanári: 06-23-415-551
OM szám: 037740
 
e-mail: kesjarcs @kesjarcs.edu.hu
web: www.kesjarcs.edu.hu
 
        
Üzenetküldés