A hónap tehetsége: Rátkai Luca

 

 

Rátkai Luca 14 éve kezdett el megismerkedni a fotózással a Kesjár Csaba Általános Iskolában működő Pillantás Fotókör tagjaként.

Édesapja holland szobrászművész, édesanyja biológia-földrajz szakos nyugdíjas tanár és emellett a Pillantás Fotókör vezetője is.

“Szüleim a művészetek iránti szeretetet már kisgyermek koromban felkeltették bennem.

A fotózás számtalan élményt nyújtott nekem. A MAFOSZ tagszervezeteként társaimmal együtt háromszor vettem részt a Balatonalmádi Ifjúsági Fotóstáborban.

Büszke vagyok az egyéni országos és nemzetközi eredményeimre, amelyekből néhány jelentősebbet megemlítenék:

– Rainbow Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Képzőművészeti Verseny Fődíja (56 ország )

– Európai Mobilitási Hét fotópályázatának középiskolás és később egyetemi kategóriás Fődíja

– FIAP Ifjúsági Fotóbiennálé, Szlovénia FIAP kékszalag minősítés

– Békéscsabai Digiporáma Fesztivál Különdíj, A Censure című alkotásomat a Mustra hét megnyitóján a Puskin moziban vetítették

– CinePécs Fesztiválon a Szellemkép című kisfilmem vetítésre került dokumentum kategóriában 3 döntős között

– Fotóimat kiállították a FIAP Világtalálkozón Kínában, Luxembourgban és a környező országokban.

 

A most kiállított fotóim egy része díjazott alkotás, több pedig második otthonom, Amszterdam turisták által kevésbé ismert oldalát mutatja be.

Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy két fotóm is bekerült a Nemzet Naptára kiadványba és a díjátadón személyesen találkozhattam a zsűri elnökével, Zsigmond Vilmos Oscar díjas operatőrrel.

Mára a fotókörben megváltozott a szerepem. Nagy örömet okoz nekem, hogy édesanyám mellett asszisztensként foglalkozhatok a gyerekekkel, segíthetek nekik a fotók utómunkálataiban, bevezethetem őket a labortechnikákba. Részt veszek a kiállítások rendezésében, az anyag elkészítésében. A fotókör plakátjait és meghívóit én tervezem. Jelenleg már a nyomdai munkálatoknál tart egy verseskötet, amelynek az illusztrációit a fotókör tagjai készítették és a címlapot én terveztem.

Érdekes számomra, hogy azok a gyerekek, akiket megérint a fotózás nyitottabbá válnak a világra, így majdnem ugyanazzal a csapattal (középiskolásokkal is) évek óta Katasztrófavédelmi versenyeken veszünk részt jó eredményekkel (Pest megyei első hely), amelyekre a szintén iskolánkban működő és általunk vezetett Katasztrófavédelmi szakkörön készítjük fel őket.

A fotózás egészen új látásmódot adott nekem és bár nagyon büszke vagyok az eredményeimre, nem választottam hivatásomnak – jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Japanológia Ma szakán japán műfordítónak készülök – mégis egész életemre elköteleztem magam e művészeti ág mellett.”

 

Rátkai Luca fotókiállításának megnyitója 2016. szeptember 7-én 17 órakor lesz a Városi Ifjúsági Klubban. A képek egy hónapon keresztül lesznek megtekinthetőek. A megnyitón fellép Farkas Gergely.

2016_idesuss (8)

Farkas Gergely

 

ratkai_luca_kiallitas

 

(Budaörsi Infó)

Beszámolóink
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Linkek
Iskolánk elérhetőségei

Kesjár Csaba Általános Iskola

2040 Budaörs, Őszibarack utca 29.
 
Városi ügyelet ideje alatt hívható telefonszám:
06/30/610-4968
 
Titkárság Tel.:06-23-415-607
Tanári: 06-23-415-551
OM szám: 037740
 
e-mail: kesjarcs @kesjarcs.sulinet.hu
web: www.kesjarcs.sulinet.hu
 
        
Üzenetküldés